Gözlük Dergisi / Sayı 35-36 / Mayıs-Haziran

dağ arabası

ÖN SÖZ (MÜLTECİ)

Eski Yunanca pólis πόλις “devlet” sözcüğünden türeyen politikē “devlet yönetme sanatı” olarak hemen hemen birçok dilde kullanılmaktadır. Ülkemizin son bir yılında da devlet yönetme sanatına talip kişiler tarafından canhıraş bir şekilde tartışılan ve gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden bir kavram daha oldu. Mülteciler… Ülkesinden çeşitli sebeplerle iltica etmiş ve ülkemize sığınan milyonlarca kişinin üzerinden sert tartışmalar, insanlık onuruna yakışmayacak söylemler dillendirildi de dillendirildi. Daha da bu söylemlerin ardının geleceği aşikar gözükmektedir.

Devlet yönetme sanatına talip olan ve bu uğurda düşüncelerini kamuoyu ile paylaşan politikacılarımız var. Düşüncelerinin doğru ya da yanlışlığı üzerinden burada bir yergide bulunamayız. Lakin söylemde kullanılan insan onuruna yakışmayacak ifadelerin ve çözüm önerilerinin sonuçları üzerinde bir bakış açısı getirmeye çalışabiliriz. Bu bakış açısını tüm dünyada masumiyet karinesi belli olan çocuklar üzerinden okumaya ve aktarmaya gayret göstereceğiz. Siyasetin kirli dehlizlerinde bu çocukların savrulmaması adına bir farkındalık oluşturursak ne mutlu bize.

Bugün sokakta yürürken, bakkaldan ekmek almaya giderken, sınıf arkadaşlarıyla konuşurken “sizi istemiyoruz, gidin, sizi sevmiyoruz, neden geldiniz ki…” gibi söylemlere sürekli maruz kalan bir çocuğun yaşadığı korku ve üzüntüyü anlamamız mümkün değildir. Tüm insanlar özellikle de çocuklar hangi etnik yapıya mensup olursa olsunlar insan onurunu zedeleyecek böyle bir söylemi hak etmemektedir.

Edebi eserlerimiz içinde de bu gerçekliği fark etmiş ve çocuklar özelinde mültecilerin yaşamış olduğu sıkıntıları konu edinen kitaplar mevcuttur. Gülsevin Kıral’ın Umut Sokağı Çocukları kitabı da bunlardan biridir. Mülteci çocukların gözünden anlattığı eserinde yukarıda bahsettiğim hadiselere ışık tutan Kıral, günümüzde yaşanan sert politik söylemlerin doğurabileceği sonuçların sadece küçük bir kısmına değinmiştir. Görmek isteyene… (İlgili makale sayfa 38’de)

Dergimizi tam ekran dijital deneyimlemek için TIKLAYINIZ

Dergimizi klasik dergi formatında deneyimlemek için TIKLAYINIZ

Dergimizi indirip okumak için TIKLAYINIZ

Dergimizde yayınlanan tüm metinleri dinlemek için TIKLAYINIZ

Kapak fotoğrafını indirmek için TIKLAYINIZ

Kapağımızın mocup halini indirmek için TIKLAYINIZ

Mobil uygulamamızı indirmek için TIKLAYINIZ

Gözlük Dergisi / Sayı 35 – 36 / Mayıs – Haziran – Yunus Yeniçeri

Dergimizin diğer sayılarına ulaşmak için  TIKLAYINIZ

Yorumlarınız bizim için çok kıymetli, yorumlarınızı bize ulaştırmak için iletişim bölümünden bize yazabilirsiniz. İLETİŞİM

Yeni sayılarımızda sizler de yazar olmak istiyorsanız yazılarınızı bize gönderebilirsiniz. Gönderilen tüm yazılar değerlendirildikten sonra dönüş yapılmaktadır. YAZI GÖNDER