Gözlük Dergisi / Sayı 37-38 / Temmuz-Ağustos

dağ arabası

Ön Söz ( Gezi Yazısı)

Değerler; sosyal hayatı düzenleyen, bireyler arasındaki etkileşimi yapılandıran olgulardır. Bireyin gelişim sürecinin ilk aşamasında, sosyal düzene ayak uydurabilmesi amacıyla bazı değerleri öğrenmesi gerekir. Değer aktarımı konusunda ilk görev aileye düşse de kitaplar da bireylerin içinde bulunduğu toplumun duyuşsal ve düşünsel değerlerini aktarma açısından önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

İnsanoğlu ömrü boyunca sınırlı gruplarla etkileşim içine girmektedir. Etkileşim içinde olduğu grupların değerlerine hakim olurken, etkileşim içinde olmadığı toplumları ise genellikle yazılı ve görsel yayın organları aracılığıyla öğrenmektedir. Yazılı kültürde değer aktarımı noktasında tercih edilen en önemli türlerden birisi ise gezi yazılarıdır. Geçmişimizde Seydi Ali Reis’ in Miratül-Memalik (Ülkelerin Aynası) ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si ile doruk noktalara ulaşan seyahatname kültürü, günümüzde görsel yayın organlarının çoğalmasıyla tercih edilmez bir hal almıştır.

Yetişkin edebiyatımızda son yüzyılda Cenap Şahabettin, Melih Cevdet Anday, Falih Rıfkı Atay gibi yazarlarımız tarafından sıkça tercih edilen gezi yazısı türü 21. yüzyılda eski tercih edilebilirliği ile karşımıza çıkmamaktadır. Çocuk edebiyatımızda ise bu durum Gülten Dayıoğlu’nun yazmış olduğu gezi yazısı türündeki kitaplarla farklılık göstermektedir.

Kafdağı’na Yolculuk, Okyanuslar Ötesine Yolculuk, Bambaşka Bir Dünya Amerika’ya Yolculuk, Efsaneler Ülkesi Çin’e Yolculuk, Kangurular Ülkesi Avusturalya’ya Yolculuk, Kenya’ya Yolculuk, Mısır’a Yolculuk, Meksika’ya Yolculuk gibi gezi yazısı türünde yazdığı kitaplarla Gülten Dayıoğlu çocuk edebiyatımıza yeni bir soluk getirmiştir. Çocuklarımızın içinde bulunduğu dünyayı daha iyi tanımaları ve bütüncül bir yaklaşımla toplumları, kültürleri ve coğrafyaları öğrenmeleri açısından gezi yazısının önemsenmesi ve tercih edilmesi gereken bir tür olduğu kanaatindeyim.

Gülten Dayıoğlu’nun Okyanuslar Ötesine Yolculuk adlı kitabını değer aktarımı noktasında incelediğim makaleyi BURADAN okuyabilirsiniz. Yeni bir “Gözlük”le selam eyledik. Görmek isteyene…

Dergimizi tam ekran dijital deneyimlemek için TIKLAYINIZ

Dergimizi klasik dergi formatında deneyimlemek için TIKLAYINIZ

Dergimizi indirip okumak için TIKLAYINIZ2

Dergimizde yayınlanan tüm metinleri dinlemek için TIKLAYINIZ

Kapak fotoğrafını indirmek için TIKLAYINIZ

Kapağımızın mocup halini indirmek için TIKLAYINIZ

Mobil uygulamamızı indirmek için TIKLAYINIZ

Gözlük Dergisi / Sayı 37 – 38 / Temmuz – Ağustos – Yunus Yeniçeri

Dergimizin diğer sayılarına ulaşmak için  TIKLAYINIZ

Yorumlarınız bizim için çok kıymetli, yorumlarınızı bize ulaştırmak için iletişim bölümünden bize yazabilirsiniz. İLETİŞİM

Yeni sayılarımızda sizler de yazar olmak istiyorsanız yazılarınızı bize gönderebilirsiniz. Gönderilen tüm yazılar değerlendirildikten sonra dönüş yapılmaktadır. YAZI GÖNDER